Followers

Tuesday, March 29, 2011

Kisah orang anak yang baru memeluk agama Islam.

Seseorang telah menghantar email kepada saya dan saya dapati ia adalah cerita yang menyentuh hati. Ia adalah kisah tentang seorang lelaki bernama Muhammad Abdullah atau Smith yang telah convert ke Islam daripada Kristian. Cerita ini disampaikan oleh Mohamad A Joban , Imam di Masjid Ar-Rahmah di Washington, USA.

Smith berasal dari Chicago, dan berpindah ke Olympia lebih kurang 17 tahun yang lalu. Dia selalu memakai kopiah putih sejak menjadi seorang Muslim.


Pada tahun 1996 , ibunya telah jatuh sakit di Chicago. Ketika dia tiba di rumah ibunya, ia membuka pintu dan ibunya berkata,

Si Ibu:Adakah anda Smith?

Smith@muhammad Abdullah: tidak ibu, Nama saya sekarang adalah Muhammad Abdullah.

Ibu :Adakah anda Muslim?

Smith@muhammad Abdullah:Ya


Ibunya menjadi sangat marah , dan menanyakan mengapa ia mengikuti agama pengganas, kekerasan, dll Ibunya turut mengatakan macam-macam tentang betapa buruknya agama Islam. Muhammad Abdullah memahami bahawa ibunya telah dicuci otak oleh media.


Jadi, selama dia tinggal bersama... selama dua minggu, ia tidak pernah berbicara tentang Islam. Dia hanya menunjukkan dia Islam melalui tindakannya. Dia memasak, membersihkan rumah, membawa ubat-ubatan, dan menemani ibunya sebelum dia pergi tidur. Ringkasannya, dia memberikan layanan yang baik dan mengambil berat, dengan kebaikan. Ketika tiba waktunya untuk berdoa, dia meminta izin dan berdoa di sisi ibunya.

Ibu: Smith, datang ke sini .....Tahukah anda bahawa ketika anda masih kecil, ayahmu sering membawa anda ke gereja? Tetapi gereja tidak pernah berubah gaya hidup anda. Bila anda menjadi seorang remaja, anda gunakan untuk pulang ke rumah mabuk-mabuk , dan memanggil nama saya dengan kurang ajar. Tapi sekarang anda benar-benar berubah. Anda terbang dari Olympia datang ke sini, melintasi ribuan kilometer, sementara kakak anda dan abang anda, yang tinggal di bandar ini, hanya menghantar bunga padaku dan memanggil saya melalui telefon. Selain itu, anda selalu membuat saya senang selama dua minggu.Smith@Muhammad Abdullah: Ibu, ini adalah Islam. Adakah anda tahu bahawa setelah Allah SWT meminta saya untuk menyembah Dia, Dia SWT akan meminta saya untuk bersikap baik kepada anda?

(17:23). Dan Nabi Muhammad saw (saw) mengatakan bahawa jika saya menyenangkan
Allah, dan aku tidak menyenangkan anda, saya tidak akan boleh masuk syurga. Pesuruh
Allah, Nabi Muhammad SAW mengatakan bahawa syurga berada di bawah kaki ibumu.


Ibu: Smith! Apa yang harus saya lakukan jika saya ingin menjadi seperti anda?

Smith@Muhammad Abdullah :Adakah anda yakin Ibu? Kau kata sebelum ini bahawa ini adalah agama pengganas.

Ibu: Ya, saya yakin, kerana itu mengubah hidup anda. Ini mengubah keperibadian anda dan perilaku anda.

Ibunya meninggal 3 tahun selepas itu dan Muhammad Abdullah Smith juga telah meninggal dunia pada 12 Mac 2008 .Ibunya menjadi seorang muslimah kerana perbuatan baik dan perilaku anaknya.

Semoga Allah menempatkan mereka bersama-sama sekarang di tempat yang indah, amin.

2 comments:

Anonymous said...

Tersentuh hati hanya dengan mentarbiyah melalui perbuatan.. Semoga Allah merahmati & mencucuri roh Muhammad Abdullah & ibunya.. Begitu juga dgn kamu sahabat.. InsyaAllah

[nurfarahsyakirah] said...

mohon share ya. terima kasih.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...