Followers

There was an error in this gadget

Saturday, July 23, 2011

[ Artikel ] Cara membuang Facebook chat virus "hi.how are you?"

Assalamualaikum, selamat malam. Belum tido lagi ke? Hehehe. Ok! Petang tadi ada orang tanya Aliff Cullen kat fan page siap tulis wall lagi macam mana nak buang virus "hi. how are you? dalam facebook chat. Siap bagitau lagi banyak komputer member dah rosak. hahaha, padan muka. Sebelum klik link kat facebook chat. Pastikan dulu link dari mana, gunakan akal okay? =)

Aliff Cullen tak alami sendiri sebagaimana orang yang kena rasa tapi, kesian pulak orang yang dah terkena. jadi Aliff Cullen tulis la entri khas malam nih. Semoga bermanfaat.

Dari Aliff Cullen dapat tahu dari rakan, ramai pc yang kena terus padam. Dan router rosak.

Cara penyebaran:
Penyebaran bermula di facebook chat dan berjangkit kepada sesiapa yang meng-klik pautan.

“hi. how are you?”
*Jika anda reply mesej, chat akan otomatik menghantar anda:*
“Wanna laugh?
*Jika anda reply sekali lagi, chat otomatik akan menghantar :*
“It is you on the video ?)) want to see?)”
*Jika anda reply sekali lagi, chat otomatik akn menghantar anda pautan meminta anda klik*
Sila share artikel ini kepada rakan anda, keluarga anda, dan ke facebook anda tanda prihatin kepada sesama insan

Jom buang virus!
Jika komputer anda sudah dijangkiti virus dan tidak dapat mengakses laman Facebook, sila lihat cara 1.

Cara 1 :
Sistem operasi windows mempunyai file dipanggil "hosts".
Buka "hosts" file.
Sila ke "Start" pada komputer anda dan pilih "Run"/.
Dalam "Run" dialog taip:

c:\windows\system32\drivers\etc
******************************
Untuk Windows NT & Windows 2000
C:\winnt\system32\drivers\etc
Windows XP, Windows Vista or Windows 7
C:\Windows\System32\drivers\etc
Klik OK (Buka beberapa file)
Cari file bertajuk "hosts" dan "double-click". Sesudah buka, sila buka file tersebut dengan memilih program " Notepad" dari program yang ada.

Edit kemudian save file "hosts" tadi.
Dalam file "hosts" tadi akan ada satu baris seperti di bawah.
CARI BARIS INI: facebook.com (CONTOH: “127.0.0.1 http://www.facebook.com” )

Sila buang “127.0.0.1 http://www.facebook.com”
Tutup file "hosts" dan save.


Cara 2:
1. Buka "Task Manager" ( Ctrl+Alt+Delete)


2. Cari dan buang dengan "end processes" program bawah:
fbtre6.exe
mstre6.exe


3. Buang file registry :
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “c:\windows\mstre6.exe”HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “C:\Windows\fbtre6.exe”HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Explorer\Navigating;
CARA:



Buka "Registry Editor". Klik "Start" kemudian cari "Run". Taip "regedit". Kemudian klik "OK".


Window baru akan terbuka, dan taip "regedit". kemudian klik "OK"


Cari file virus tersebut dengan mengikuti langkah di bawah:
HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows > Current Version > Run > ”systray”

Untuk memastikan sebelum anda membuang file, sila cari "c:\windows\mstre6.exe" dan tekan delete.

PERHATIAN: JANGAN SESUKA HATI ANDA MEN-DELETE FAIL YANG ANDA SENDIRI TAK PASTI. KOMPUTER ANDA BERKEMUNGKINAN TIDAK DAPAT START JIKA ANDA TERSALAH DELETE FILE.

Buang file di bawah:

C:\\Windows\\fbtre6.exe
C:\\Windows\\fmark2.dat


Masih tidak faham bagaimana mendelete file registry?
Klik sini.

Info tambahan:
-Bersihkan "start up" komputer anda (msconfig), dengan program ccleaner.
-Sila scan komputer anda dengan anti-virus (memastikan virus sudah dibuang).

Jika akaun facebook anda telah diambil alih, dan telah digunakan untuk menyebarkan SPAM facebook chat;
ANDA PERLU MENGIKUTI LANGKAH INI.
- Reset password akaun facebook anda dengan mengklik "Forgot your password?" pada halaman utama facebook atau "Account Settings" bila anda sudah login di facebook.
- Jika anda tidak dapat me-reset password akaun facebook anda kerana e-mel untuk anda untuk login sudah sudah ditukar, sila ke "help page".
- Pastikan anti-virus di komputer up-to-date, buat scan virus, buang file tidak berkenaan. Jika anda tidak melakukan ini, komputer anda telah dijangkiti, berkemungkinan akaun facebook anda bakal dijangkiti sekali lagi.

Tiada anti-virus?
Muat turun "Avira anti-virus" di sini.

Muat-turun lain:

CCleaner
- http://www.piriform.com/ccleaner/download (digunakan untuk membuang file yang tidak berkenaan di komputer anda)

Malwarebytes
- http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_pro ( perisian terbaik anti-malware untuk scan malware pada komputer anda, paling tidak sila scan seminggu sekali )

SuperaAntiSpyware
- http://www.superantispyware.com/download.html ( perisian terbaik anti-spyware untuk scan spyware pada komputer anda, paling tidak sila scan seminggu sekali selepas scan malware )

P/S: Virus/worm selalu bertukar mengikut peredaran masa, mengambil masa untuk syarikat anti-virus meng-update versi anti-virus mereka untuk membolehkan perisian anti virus mengenal-pasti virus/worm terbaru yang ada.

Makluman - Orang yang membuat virus juga mampu membuat virus terbaru yang tidak boleh dikenal-pasti oleh perisian anti-virus.


Virus "hi. how are you?"


Jenis file virus facebook di atas:
- Flash-Player.exe


Nama virus di atas:
- koobface

sUMBER : http://aliffcullen.blogspot.com/2011/07/artikel-cara-membuang-facebook-chat.html

6 comments:

Belalang Hijau said...

bagus ni entry ni...

♛I'm Eqa♛ said...

woaaaa !!! ): na nanez laa ~ tta bole ....
cara 1 ,, da cri “127.0.0.1 http://www.facebook.com” tp ta dpt ..
cara 2 - ta dpt cari - fbtre6.exe
mstre6.exe
.. pls ! pls .. t0lon ~~~~

atie hanif said...

huk3....dah buat semer tu tp xleh gak. heran btol...

jIwA mUsiC aRt said...

format window jewla, rakan2..

Siti Arfah said...

Entri terbaik ! Tq utk perkongsian ni. :)

MY JOURNEY said...

salam..inform yg terbaik.sya nak share dekat blog ye..(^_^)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...