Followers

There was an error in this gadget

Saturday, April 16, 2011

Kuasa Allah - Air Terjun Niagara Beku Pada Tahun 1911

Salam...

Sedikit info dr wikipedia...

Air terjun Niagara (Inggeris: Niagara Falls, Perancis: les Chutes du Niagara) ialah satu kelompok air terjun yang besar di Sungai Niagara yang terbentang di sempadan antarabangsa yang memisahkan wilayah Ontario, Kanada dan negeri New York, Amerika Syarikat. Air terjun ini terletak 27 km di barat daya Buffalo, New York, 120 km di selatan Toronto, Ontario di antara bandar berkembar Niagara Falls, Ontario dan Niagara Falls, New York.

Air terjun Niagara sebenarnya terdiri tiga buah air terjun. Dua buah bahagian utama yang dipisahkan oleh Goat Island ialah Air terjun Horseshoe, yang terletak di bahagian sebelah Kanada, dan Air terjun Amerika, yang terletak di bahagian sebelah Amerika Syarikat. Satu lagi air terjun yang lebih kecil pula ialah Air terjun Bridal Veil yang terletak di bahagian sebelah Amerika Syarikat dan dipisahkan daripada air-air terjun utama oleh Luna Island. Sistem air terjun ini terbentuk apabila glasier mula mencair pada penghujung era glasier Wisconsin (zaman air batu terakhir) dan air-air itu, yang berasal dari Tasik-tasik Besar yang juga baru terbentuk, membina laluan menerusi Tubiran Niagara dalam perjalanan menuju ke Lautan Atlantik. Walaupun tidak terlalu tinggi, sistem ini adalah amat lebar. Lebih 168,000 m³ padu air jatuh dari garis rabungnya pada setiap minit.

Air terjun ini terkenal kerana keindahannya dan juga sebagai sumber bernilai tinggi untuk penjanaan hidroelektrik. Menguruskan keseimbangan di antara kegunaan rekreasi, komersil dan perusahaan telah menjadi satu cabaran bagi penjaga air terjun ini sejak tahun 1800-an.




Gambar2 air terjun ni pd masa sekarang...


Pernah kah korang tau yg air terjun yg besar nie prnah beku suatu masa dlu??? Waaaah, biar btol? X kn la air terjun yg besar nie bleh beku lak...

Ye, mmg btol. Pada thun 1911 ia telah beku disebabkan suhu dunia pd waktu tue mmg sejuk. Walaupon x la beku sepenuhnya sb msih ada air yg mengalir sikit2, tapi fenomena nie telah menjadi sejarah dunia smpai sekarang. SUBHANALLAH...


Kat bawah ni plak akibat hakisan yg teruk. Ye la, air terjun nie besar msti ada hakisan kan. Jadi diorang berusaha utk pulihkan dr hakisan yg teruk tue.


Pada masa sekarang, air terjun ni jadi tempat pelancongan popular kt sana. Tgk saja la gmbar air terjun nie wktu malam. Cantik...

Baca sorang2 ja? Kongsilah dgn kawan2, he3...



Sumber: http://www.budakbotak.com/2010/11/air-terjun-niagara-beku-pada-tahun-1911.html#ixzz1JhulOLar



2 comments:

haida said...

subhanallah... :)
x sangka leh jadi beku...

deqnamalu said...

pernah nampak gambar air terjun tu waktu malam kat tumblr ingatkan fake
rupanya betul

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...